Bra jaktställ

Är du precis som jag en inbiten jägare och ser fram emot älgjakten i höst? Då kan du läsa vidare här. Jag ska prata om jaktställ för dam & herr idag. Är det någon skillnad på jaktställ för dam & herr kanske du undrar. Och då svarar jag: att det hoppas jag verkligen. Ingen tjej blir glad över att behöva bära ett jaktställ avsett för killar.

För bara något tiotals år sedan så fanns det inte jaktställ för tjejer utan dessa var hänvisade till männens jaktkläder. Eller så fick de köpa vandringskläder och friluftskläder för att få något som passade bra. Men idag finns det många företag som säljer speciella jaktställ för dam.

Vad skiljer sig mellan jaktställ för dam & herr

Precis som med andra kläder för dam och herr så har de inte alls samma design och passform. En jaktbyxa för dam har större vidd över höfterna och smalare midja. Byxan är oftast lite högre i midjan och hela byxan har en mer figurnära modell. När det gäller jaktjackor så är en jaktjacka i herrstorlek rakare och lite längre. Dammodellen är insvängd i midjan och lite vidare över höfterna.

Material och funktionalitet är desamma för både herr- och dammodell. En kvinna behöver samma antal fickor och samma smidiga material som en man.

Vad ska man tänka på när man köper jaktställ?

Att köpa ett helt jaktställ, dvs jacka och byxa i paket, är oftast billigare än att köpa varje plagg för sig. Men på många ställen är det då samma storlek på jackan och byxan. För många passar detta inte alls, så leta efter jaktställ där du kan plocka ihop ditt eget ställ med individuell storlek på jacka och byxa.

Sen ska du helst välja ett ställ av skalmodell, dvs det är ofodrat och du fyller själv på med lämpliga lager av kläder under. Köper du ett fodrat jaktställ kan du inte reglera temperaturen på samma sätt som när du använder ett skalställ.

Köp ett tillräckligt rymligt jaktställ så att du får plats med underställ och extra tröja när det är kallt. Jaktstället ska helst också vara regntätt, eller regnskyddat så att du slipper ha extra regnkläder över det.