Gasfjädrar

I ett frågespel en gång för ett tag sedan fick jag en fråga om jag kunde förklara vad gasfjädrar var för något och vad dom användes till. Jag såg framför mig en vit fjäder (som från en höna) men hade väldigt svårt för att få in gasens funktion i det hela. Det kom inget bra svar på frågan om gasfjädrar i alla fall, så mycket kan jag säga. Men jag har läst på! En gasfjäder består av kolvhus, kolvstång, en kolv och tätningar. Gasfjädrarna är fyllda med kvävgas som har ett jättehögt tryck för att funktionen inte ska utebli. Tvärtemot vad det kan låta så är kvävgas en gas som inte brinner, exploderar eller är giftig.

Gasfjädrarnas uppgift

Vad gör då en gasfjäder? Det var det andra svaret på frågan i spelet. Enkelt kan man säga att en gasfjäder behövs när någonting ska lyftas eller öppnas och stanna kvar öppet. Funktionerna och användningsområdena för en gasfjäder är extremt många och olika. Det finns gasfjädrar överallt och troligtvis även där du inte tänker på att dom finns. Som när du sitter på kontorsstolen och vill släppa ner den några centimeter för att du ska sitta optimalt, då är det en gasfjäder som reglerar stolen när du drar i spaken och ett litet pysande ljud brukar höras när luften släpps ur fjädern och stolen åker ner.

Gasfjädrar i vardagen

När du öppnar bagageluckan bak i din bil så sitter där en liten gasfjäder som hjälper dig både att öppna luckan men också att hålla den uppe så du inte får den i skallen när du lutar dig in efter bagaget. Storleken på gasfjädrar kan variera jättemycket. Det finns gasfjädrar som sitter i mindre elektroniska enheter och är pyttesmå. Små gasfjädrar innehåller lite gas och tvärtom, och eftersom det är gasens omfång som bestämmer hur tungt den orkar lyfta så säger det sig självt att stora gasfjädrar orkar tyngre föremål än små gasfjädrar. Lätt som en plätt!!